450 Maple contributes to an up-and-coming district of former warehouse and light industrial buildings reimagined as high-tech office space. 

This time brick had to think “inside the box” to provide the amenities start-ups desire while staying within the city’s zoning restrictions for office space. The design knits together three smaller mis-matched buildings and uses the areas where the buildings seam together to best advantage; brand new indoor/outdoor spaces.

Night Exterior entrance and windows of office building Visa Palo Alto brick-inc architects
Night Exterior entrance and windows of office building Visa Palo Alto brick-inc architects
before
left: With a refreshed facade and an industrial-chic interior, 450 maple offers 8,500 square feet of rentable area while remaining within the city’s zoning limits for commerical office.
Originally, the primary entrance from Maple Street was not ADA accessible. Today, an elegant sloping walk is highlighted by recessed led lighting, a skylight, and modern planters. The entry organizes the interior spaces and conceals complex mechanical panels behind a decorative wood wall. The recessed entry made it easy to incorporate a nighttime security gate.

Spread out and (productively) relax! Cleverly created spaces give tenants the amenities they crave—and stay within the city’s square footage cap on office.

Spread out and (productively) relax! Cleverly created spaces give tenants the amenities they crave—and stay within the city’s square footage cap on office.

The building has a second entry as well as designated parking on Cassia street. This side of the building has a shaded pergola at the entry large enough for a get-together. NanaWalls open along the parking lot too— in case of catered food trucks or other celebratory invasions.
Night Exterior entrance and windows of office building Visa Palo Alto brick-inc architects
The main workspace offers high-tech functionality and room to grow. To the right of the frame, barrel-vaulted ceiling meets steel butler ceiling to create a new interior-outdoor space. NanaWalls on three sides allows work to flow seamlessly outdoors. It’s also a great spot for an all-hands meeting. Or a barbecue.
The interiors have an intentionally light touch to let the character of the existing structures shine. Ultimately, 450 maple is, by design, a highly flexible building that is far more than the sum of its parts.
Aerial view of deck and garden Visa Palo Alto workplace design brick-inc
Client: The Madison Group | Contractor: Cody Brock | Structural: RCL Structural Engineers | Civil: BKF Engineers | Landscape Architecture: Drake Design Associates | Mechanical: Bayside Mechanical, Inc. | Electrical: Keene Electric, Inc. | Plumbing: T.N.T. Plumbing | Fire Protection: Aquamatic | Lighting: LUMA | Joint Engineer: Millennium Design